WAAR WOONDEN DE VAN BUREN LENSINCKS EN WAAR KWAMEN ZE VANDAAN?

 

De Deventer Jan Lensin(c)k is stichter van het drukhuis van Buren Lensink te Meppel.
Vier generaties Lensink/van Buren Lensink waren van 1695 tot 1821 te Meppel werkzaam als boekbinders, boekverkopers en boekdrukkers. De eerste die zich van aldaar vestigde was Jan Lensink uit Amsterdam. Hij werd waarschijnlijk in Deventer geboren, maar over zijn afstamming bestaat geen zekerheid.
Als grootvader van vaderskant komt Derrick Lensink in aanmerking. Deze woonde op het erf "Lensinck" te Harfsen, dat kerkelijk onder Almen viel en nu tot de gemeente Gorssel behoort.
Op 7 mei 1665 huwden te Deventer Arent Dircksz van Almen, wonende in de Walstraat met Anneke Jans van Steinvorden, wonende aan de Brink. Van dit echtpaar zijn geen kinderen gevonden maar het heeft er alle schijn van dat boekbinder Jan Lensink (van Deventer) hun zoon was.
Op 9 maart 1692 werd te Amsterdam in de Oude Kerk het kind Clara gedoopt, dochter van Jan Arentsz (Lensink) en Jannetje van Buren - toen nog niet getrouwd- en een van de getuigen was (Jan's moeder?) Annetje Jans.

Op 25 mei 1692 - na het overlijden van hun eerste kind, dat slechts enkele weken heeft geleefd - zijn Jan Lensinck en Jannetje van Buuren in de Oude Kerk gehuwd. Volgens de ondertrouwakte was hij toen 23 jaar, geboren te Deventer, boekbinder van beroep en wonende in de Nieuwezijds-Armsteeg. Zij woonde daar ook. Getuigen waren zijn vader Arent Lensinck en haar moeder Roelof Jans (Taelen).
Jan Lensink werd, als man van Jannetje van Buren, op 20 januari 1693 ingeschreven als behuwdpoorter van Amsterdam.

Jan Lensink vestigde zich met zijn gezin en schoonmoeder (haar man was overleden) vr 5 juni 1695 te Meppel.

N. Kuik